7 CARA MENGURANGKAN STRESS DAN MEMASTIKAN TEKANAN DARAH TURUN

Bagi mencegah dan merawat tekanan darah tinggi, strategi yang sering diabaikan adalah menguruskan tekanan. Jika anda sering merasa tegang dan tidak bermaya, cubalah tujuh cara berikut bagi mengurangkan tekanan.

1. Dapatkan tidur yang cukup. Tidur yang tidak mencukupi atau kurang berkualiti boleh memberi kesan negatif terhadap mood, kewaspadaan mental, tahap tenaga serta kesihatan fizikal anda.

2. Pelajari teknik berehat. Meditasi, Melonggarkan otot progresif, imej berpandu, latihan pernafasan dalam, serta yoga adalah teknik berehat dan penghapus tekanan.

3. Kukuhkan rangkaian sosial anda. Berhubung dengan orang lain dengan mengikuti kelas, menyertai organisasi, atau mengambil bahagian dalam kumpulan sokongan.

4. Tingkatkan kemahiran menguruskan masa anda. Semakin cekap anda dapat mengolah tuntutan kerja dan keluarga, semakin rendah tahap tekanan anda.

5. Cuba atasi situasi tertekan jika anda mampu. Usah biarkan situasi tertekan makin teruk. Adakan sesi penyelesaian masalah keluarga dan gunakan kemahiran berunding di rumah dan di tempat kerja.

6. Manjakan diri. Rawat diri dengan urutan. Benar-benar menikmati pengalaman: contohnya, makan perlahan-lahan dan fokus pada rasa dan sensasi bagi setiap gigitan. Berjalan-jalan atau tidur siang, atau dengarkan muzik kegemaran anda.

7. Minta pertolongan. Usah takut meminta tolong dari pasangan, rakan, dan jiran anda. Jika tekanan dan kebimbangan berterusan, berbincanglah dengan doktor anda.

Berserta kaedah ini untuk mengurangkan tekanan, tambahkan gaya hidup yang sihat dengan mengekalkan berat badan yang sihat, tidak merokok, bersenam secara teratur, dan diet yang meliputi buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, protein tanpa lemak, dan lemak yang sihat dan tekanan darah tinggi akan menjadi perkara yang lepas.

PESAN SEKARANG