5 MAKANAN PENINGKATAN-PENGEDARAN

Perubatan Tradisional Cina (TCM) percaya masalah kesihatan yang berkaitan dengan penuaan sebahagian besarnya disebabkan oleh peredaran darah yang tidak stabil. Dan penyelidikan moden mengesahkannya!

Masalah peredaran darah agak tersembunyi dan senyap, sehingga mudah terlepas pandang. Namun ia mampu menyebabkan kerosakan yang serius pada jantung, otak, hati, penglihatan, kulit dan anggota badan anda.

Perbaiki sistem peredaran anda  dan segalanya berubah lebih baik. Aliran darah yang kuat ke seluruh badan anda amat produktif hingga mampu membawa anda ke tahap kesihatan yang baru, tidak kira berapa pun usia atau keadaan anda sekarang.

Ianya seolah-olah anda rasakan lebih hidup seiring peningkatan usia. Bayangkan lebih bertenaga, sendi bebas kesakitan, mata yang bersinar, tahap stamina baru, fokus dan semangat untuk hidup yang anda ingat dari hari-hari anda yang menyihatkan!

Dan memandangkan makanan boleh menjadi ubat terbaik anda, mengapa tidak cuba tambahkan sesetengah makanan yang meningkatkan peredaran darah ini ke dalam diet anda? Tenaga anda akan bertambah baik, tekanan darah anda lebih sihat dan anda akan berasa lebih baik secara keseluruhan. 5 makanan ini boleh didapati di pasar raya anda, murah, serta sedap.

1. Beets bukan sekadar padat dengan vitamin penting dan mineral nutrien, ia juga merupakan sumber yang kaya dengan pemakanan nitrat. Melalui reaksi berantai, badan anda mengubah nitrat menjadi nitrik oksida, yang membantu aliran darah dan tekanan darah. Penyelidikan menunjukkan yang jus bit mampu meningkatkan stamina untuk membantu anda bersenam lebih lama, meningkatkan aliran darah, serta membantu menurunkan tekanan darah.

2. Brokoli adalah sumber terbaik serat , kalium, kalsium, magnesium, dan vitamin C. Potassium dan magnesium memperbaiki saluran darah dan aliran darah, sementara Vitamin C menguatkan saluran darah anda dan mengekalkan tahap nitrik oksida yang sihat. Brokoli turut mengandungi asid amino tinggi yang di panggil asid glutamat. Sebuah kajian dari Universiti Northwestern menunjukkan yang pengambilan asid glutamat yang lebih tinggi dikaitkan dengan tekanan darah rendah.

3. Anggur terutamanya anggur konkord agak berlebihan jika berkaitan dengan kesihatan jantung dan peredaran darah anda! Anggur konkord kaya dengan resveratrol, antioksida masyhur yang memberikan banyak faedah anti-penuaan serta jantung. Anggur turut mengandungi sebatian yang mengatur tekanan darah, mengurangkan keradangan, memperbaiki aliran darah, serta melindungi sistem pembuluh darah anda.

4. Delima kaya dengan nitrat serta bom polifenol yang disebut punicalagins. Penyelidikan menunjukkan yang buah delima dapat membantu meningkatkan aliran darah dan pengoksigenan tisu otot yang dapat membantu anda bersenam lebih lama tanpa merasa penat. Kajian oleh Universiti North Carolina mendapati sukarelawan yang mengambil ekstrak delima 30 minit sebelum bersenam mengalami peningkatan aliran darah dan prestasi senaman yang lebih baik.

5. Bawang putih telah dianggap sebagai makanan perubatan ajaib selama berabad-abad dan penuh kebaikan. Ia mengandungi sebatian khas yang di panggil allicin, menurut penyelidikan, dapat menurunkan tekanan darah dengan melonggarkan saluran darah anda. Melalui kajian selama 3 bulan terhadap mereka dengan penyakit arteri koronari, kumpulan yang mengambil bawang putih dengan allicin dua kali sehari mengalami peningkatan aliran darah 50%.

Menambah lima-makanan meningkatkan pengedaran ke menu mingguan anda adalah langkah pertama yang bagus. Anda juga boleh tambah suplemen dengan HeartKeep . Ini amat membantu dan boleh membuat perbezaan besar dalam perasaan anda.

PESAN SEKARANG